Dine data, dine valg

Dine data er trygge hos oss. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig og personalisert handleopplevelse. Ved å trykke «Det er greit» godkjenner du bruken av informasjonskapsler.

Vis meg mer

Muskuloskeletale skader forårsaket av arbeid over hodehøyde har en stor effekt på alle som jobber i bygg- og anleggsbransjen. Den ansatte risikerer redusert helse ved skade, og firmaer blir i tur mindre produktive. Det er også viktig å ta hensyn til kroppens aldring med tanke på å lette arbeid og redusere risiko for skader på muskler og skjelett. Ifølge Arbeidstilsynet skyldes hele 40 % fraværsdager jobbrelaterte muskel- og skjelettplager! Ansatte i byggebransjen og industrien er blant gruppene som er mest utsatte for denne typen skader og plager.

Muskuloskeletale skader i byggebransjen

Skader på muskler og skjelett er svært vanlig i byggebransjen. Statistikk fra England viser at det var 498 000 bygningsarbeidere som led av jobbrelaterte muskuloskeletale skader i 2018/2019. 41 % av disse skadene var på overkropp og nakke. Samme rapport viser at hele 8,9 millioner arbeidsdager ble tapt grunnet jobbrelaterte muskuloskeletale skader i 2019/2020.

Over-hodet-jobber – en risikofaktor

Skader på muskler og skjelett utviker seg for eksempel når arbeideren arbeider i unaturlige stillinger som er ut over sin fysiske kapasitet. I denne sammenhengen har arbeider over hodehøyde blitt identifisert som en risikofaktor for denne typen skader i skulderområdet.

Å jobbe med armene i en vinkel over 90° i mer enn 10 % av arbeidstiden øker risikoen for jobbrelaterte muskel- og skjelettskader i skulderområdet med 30-60 %

Behov for støtte

Arbeid over hodehøyde forblir en svært vanlig oppgave i byggebransjen. Selv med økt automatisering er det en rekke tunge oppgaver som ikke kan bli helautomatiske – i det hele tatt, eller innenfor de økonomiske rammene. Én løsning for å fysisk avlaste arbeidere samtidig som de har kontroll over oppgaven er å utstyre dem med et eksoskjelett. Et eksoskjelett er et system man tar på seg som gir fysisk assistanse til brukeren gjennom assisterende momenter og/eller strukturell støtte. Siden det er noe brukeren har på seg følger den brukerens bevegelser, noe som krever ingen eller svært begrenset tilpassing av arbeidsplassen. Eksoskjelett er ettertraktet i bransjen for å hjelpe til med å avlaste noen av problemene forårsaket av jobbing over hodehøyde.

Arbeid over hodehøyde øker faren for skader grunnet økt fysisk belastning og redusert toleranse på grunn av redusert blodsirkulasjon.

Gode arbeidsplasser sikrer rett belastning

Fra 2020-2022 pågår den en europeisk arbeidsmiljøkampanje som heter "Gode arbeidsplasser sikrer rett belastning". Kampanjen har som formål å øke bevisstheten om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager samt å fremme en kultur for å forebygge slike helseplager. Du kan lese mer om kampanjen på healthy-workplaces.eu/no

HMS

Helse, miljø og sikkerhet er av høyeste prioritet for dagens firmaer og deres ansatte. Selv om flestepareten av dem som jobber i byggeindustrien bryr seg om HMS og gjør jobben korrekt, forblir byggebransjen en av de kraftigste utsatte bransjene å jobbe i når det kommer til muskuloskeletale skader.

57 % av alle saker med redusert helse i England i 2020 var relatert til muskuloskeletale skader!

De ansattes helse

Bygningsarbeidere som jobber mye over hodehøyde har en økt risiko for skader på muskler og skjelett. Dersom man opplever denne typen skader kan også den psykiske helsen påvirkes.

I følge en rapport fra en forening for artrose og muskuloskeletale skader er det et økende antall arbeidere som ønsker å vite hvordan de kan beskytte sin muskulære og skjeletale helse samt hvordan de kan redusere påvirkningen av arbeidet de gjør på sin muskuloskeletale helse.

Registrer deg for å motta vårt nyhetsbrev!

Fyll ut alle felt riktigDet har oppstått en teknisk feil.Takk for innsendingen.

Ved å registrere deg godtar du å våre betingelser.