Scan strekkode

Vi fant ikke produktet du scannet

Produktet legges i handlekurven

Treskruer er et fellesbegrep for skruer som brukes til innfesting i tre og finnes i mange varianter og utforminger. Treskruer er den soleklart mest brukte og vanligste skruen for en lang rekke applikasjoner spesielt når det kommer til boligbygg i tre.

De 3 vanligste hodetypene for treskruer er:
 

  • Senkhode – brukes når en skrue skal senkes ned eller flukte med materialet man fester.
  • Sekskanthode – brukes ofte på større skruer når man ønsker et utenpåliggende hode og det er stor kraftoverføring mellom maskin og skrue.
  • Panhode – et lite, rundt, utenpåliggende hode som brukes når du ønsker en pen finish.

I tillegg har vi hoder som montasjehode, sylinderhode og linsehode som er mer sjeldne og i stor grad brukes til spesialapplikasjoner.

Gjenger

Gjengene på en treskrue kan se litt forskjellig ut avhengig av hva den skal brukes til og hva du ønsker å oppnå. Det absolutt mest vanlige er delgjengede skruer hvor man har en glatt del på stammen av skruen mellom hodet og det gjengede partiet. Delgjengede skruer brukes for å trekke materialet inntil hverandre og det glatte partiet på skruen befinner seg i det materialet man fester. En annen variant er helgjengede skruer. På helgjengede skruer går gjengene helt fra spissen og opp til hodet. Dette bruker man når man ønsker at hele skruen skal være lastoverførende da festet til gjengene i materialet gir betydelig bedre uttrekksverdier enn gjennomtrekk av hodet. Den siste varianten av gjenger på en treskrue er dobbeltgjenget. Dette er to gjengepartier som med det blotte øyet kan se ut som en helgjenget skrue, men hvor gjengene har forskjellig gjengestigning (avstand mellom gjengene) i topp og bunn av skruen og som bidrar til at man trekker materialet sammen.

Gjengestigningen på en treskrue er viktig med tanke på hastighet. Faktisk så skiller det opptil 30% på tiden man behøver for å skru inn en skrue avhengig av om gjengestigningen er høy eller lav. Ved lav gjengestigning, altså kort avstand mellom gjengene, trenger man flere omdreininger på skruen før den er helt inne. I motsatt tilfelle - ved høy gjengestigning trenger man færre omdreininger.

Spiss

Spissen på en treskrue er helt avgjørende for hvor god og effektiv en skrue føles i bruk. Eksempelvis bidrar gjenger helt opp til toppen av spissen til at skruen tar lettere tak i treverket og man bruker vesentlig mindre kraft når man skrur.

Noen skruer har også fiberkutt som er et lite hakk i gjengene. Fordelen med dette er at fiberkuttet lettere kutter fibrene i treverket og gjør at skruen går lettere inn. Det minsker også faren for sprekkdannelser i trematerialet.

Bitsspor

Det vanligste bitssporet på treskruer i dag er Torx. Dette gir det klart beste grepet (kraftoverføringen) mellom bits og skrue og man behøver ikke å legge like mye trykk på skrumaskinen som man må med en del andre bits.

Her er det viktig å poengtere at en Torx ikke nødvendigvis er en Torx. Under produksjon så er det en viss produksjonstoleranse på noen hundredels millimeter på både bits og skrue, som gjør at den samme bitsen i to forskjellige skrueserier kan sitte forskjellig i sporet. Fordi vi styrer hele prosessen selv, tilpasser vi både skruer og bits for best mulig passform.

Materiale og belegg på treskruer

Materialet treskruen er laget av avhenger av miljøet skruen skal brukes i. Dette gjelder også belegget på skruen. Treskruer produseres enten av karbonstål eller syrefast A4 stål. Alle treskruer som er laget av karbonstål har i tillegg et tynt belegg av enten C4 eller elforsinket. Elforsinket er et tynt belegg laget av sink som gjør at belegget reparerer seg selv. Sink er et «offermetall» som korroderer fargeløst og KUN skal brukes innvendig i et tørt miljø.

Skal man bruke treskruer utvendig er det to alternativer; enten treskruer med C4 belegg som kan sammenlignes korrosjonsmessig med varmforsinkede produkter og kan brukes i normale utendørsmiljøer. Skal man derimot bruke treskruer utendørs i mer korrosive miljøer som for eksempel nær kysten er man nødt til å bruke syrefaste A4 skruer for å unngå korrosjon. Syrefast stål har også den ekstra fordelen at det er et mykt metall som tar opp bevegelse i materialet noe som er viktig for eksempel for terrassebord hvor materialet krymper og sveller mye over tid avhengig av fuktighet.





 

Full oversikt over utvalget vårt av bygg- og treskruer finner du her