Dine data, dine valg

Dine data er trygge hos oss. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig og personalisert handleopplevelse. Ved å trykke «Det er greit» godkjenner du bruken av informasjonskapsler.

Vis meg mer

Byggeplasser er ofte veldig støvete. Hverdagslige konstruksjonsjobber som sliping, skjæring, boring og meisling skaper farlig støv som ikke bare går ut over helsa og sikkerheten, men som også påvirker produktiviteten.

I tillegg begrenser byggestøvet seg ikke bare til arbeidsplassen, men kan spre seg til andre områder som påvirker mennesker, natur og miljø.
 

Noe av støvet kan være ekstremt farlig, selv i små mengder, og kan forårsake luftveissykdommer ved innånding. Støvet kan forårsake alt fra irritasjoner til alvorlige sykdommer, som:
  • Astma 
  • Bronkitt 
  • Kreft i luftrøret, lungene, munn, svelg, nesen og huden 
Mange av de skadelige støvpartiklene som oppstår, er så små at de knapt er synlige. Jo mindre partiklene er, desto lenger tid tar det før støvet legger seg. For eksempel kan et støvpartikkel på 0,1 mikrometer (μm) bruke mer enn 12 dager på å legge seg på gulvet fra en høyde på bare 1 meter. Ofte kan du lukte byggestøvet selv om du ikke ser det. Hvis et rom lukter betong, er det sannsynligvis på grunn av mikroskopiske støvpartikler av betong som sirkulerer i luften.

Hva er eksponeringsgrensene for det farlige støvet? 

Krystallinsk silikastøv avgis fra f.eks. murstein, betong og andre materialer som er vanlige å bruke på byggeplasser. I Europa er det offisielle retningslinjer med eksponeringsgrenser for dette støvet som du må være oppmerksom på. Grensen for respirabelt krystallinsk silikastøv er 0,1 mg per kubikkmeter i gjennomsnitt over en 8-timers arbeidsdag. Respirabelt betyr at støvet når helt ned i lungene. For annet respirabelt støv er grensen 4 mg per kubikkmeter og annet inhalerbart støv 10 mg per kubikkmeter over den samme tidsperioden. Sistnevnte tilsvarer omtrent vekten til en 2 Euro Cent-mynt.


Se tabell over støvklassene under. 
 

Støv påvirker produktiviteten 

I tillegg til å redusere produktiviteten gjennom sykdom, sykefravær og til og med dødsfall, kan støv påvirke nesten alle trinn i byggearbeidet:
 

  • Bortkastet tid: du må forsegle områder før du starter arbeidet 
  • Skader på inventaret: for eksempel tepper og møbler 
  • Påvirker annet arbeid: som gipsarbeid, maling og elektrisk utstyr 
  • Forsinket overlevering: tidkrevende opprydningsarbeid etterpå 

Fine partikler kan også tette verktøy ved å komme inn i motorer og andre deler. Det kan føre til høye reparasjonskostnader og frustrerende nedetid. Støvpartikler samler seg også på skarpe innsatser - som meiselspisser, bor og slipeskiver. Det gjør dem stumpe og forkorter levetiden.
 

Bruk alternative metoder for å redusere støv 

Ved å erstatte tradisjonelle metoder kan årsakene til potensielle farer unngås. Våre innovative løsninger er designet for å minimere, og i noen tilfeller eliminere støveksponering.
 

Våt diamantboring 

Hold byggeplassen renere ved å samle opp slam som oppstår under våt diamantboring. DD-WMS vannstyringssystem filtrerer og samler opp slammet slik at du enkelt kan fjerne det etterpå. Systemet resirkulerer vannet i prosessen for å levere en konstant vannforsyning. Bruker du et riggmontert system i tillegg får du også svært lav vibrasjon. Det reduserer risikoen for vibrasjonsskader.

Les mer og kjøp DD-WMS vannstyringssystem her

Direkte innfesting i betong 

Bytt til en vibrasjonsfri og praktisk talt støvfri boltepistol i stedet for å bore fester til anker, skruer og bolter. Da slipper du å utsette arbeiderne for støv hvis du ikke har et støvfjerningssystem. Bruk av boltepistol gir også store besparelser i arbeidstid.

Finn den boltepistolen som passer til ditt bruk her

Innstøpte skinner 

Plasser innstøpningsskinner rundt armeringsjernet før betongen helles på. Det gir lite eller ingen boring i etterkant og derfor ikke støv eller vibrasjoner. 

Skinnene leveres på forespørsel.
Ta kontakt her hvis du er interessert i dette.

Jobb støvfritt med smarte systemer 

Hiltis verktøy og tilbehør er designet som integrerte støvfjerningssystemer (DRS) for å maksimere mengden skadelig støv som fjernes og samle det effektivt med høyytelsesstøvsugere. Dette fungerer sammen med de innebygde teknologiene Active Vibration Reduction (AVR) og Active Torque Control (ATC) for å minimere eksponering for vibrasjoner og forhindre håndleddsskader fra tilbakeslag. 

Boring 

Fjern opptil 97 % støv med integrerte støvfjerningssystemer som TE-DRS, kompatible med våre trådløse borhammere.
Velg støvavsug og kjøp det her

Hvis du bruker TE-YD hulbor sammen med SDS-kombihammere som TE 50-AVR og VC 40-M støvsuger får du praktisk talt støvfri betongboring.
Velg TE-YD hulbor og kjøp det her

 

Slik bruker du TE-DRS støvfjerningssystem

Meisling 

Fjern opptil 95 % støv når du meisler med verktøy som TE 2000-AVR meiselhammer i betong, kombinert med TE DRS-B støvhåndtering og en universell støvsuger som VC 20M-X.

Les mer og kjøp TE-DRS-B her

Betongkutting 

Våt betongkutting med DCH 300-X betongsag kan være opptil 30 % raskere enn tørrkutting. Hvis du foretrekker bekvemmeligheten med tørrkutting, er verktøyet praktisk talt støvfritt når det brukes sammen med en støvsuger som VC 40M-X.

Les mer og kjøp betongsagen her

Les mer og kjøp VC 40M-X her

Saging 

Støvfjerning når du sager med trådløs sirkelsag som Hilti SCW 22-A er enklere enn noensinne - bare koble til en universalstøvsuger, for eksempel VC 40M-X.

Les mer og kjøp VC 40M-X her

Sliping

Du får praktisk talt støvfrie resultater når du kombinerer verktøy som DG 150 slipemaskin med en VC 40M-X støvsuger. 

Les mer og kjøp DG 150 her

Les mer og kjøp VC 40M-X her

Støvklasser 

Støv er delt inn i tre klasser. De angir hvilket støv en støvsuger er egnet for og de fastsatte grenseverdiene på arbeidsplassen. De viser også hvilken grad av filtrering filtersystemene må håndtere. Det er viktig å velge støvsuger i en klasse som passer til materialet det jobbes med.
 

GODKJENNINGSTYPER 

FILTRERINGSGRAD  
FILTERSYSTEM 

EGNET TIL 

Støvklasse L¹) 
Et bilde som inneholder tekst, utklipp, skilt

Automatisk generert beskrivelse 

> 99 % 

Helsefarlig støv med grenseverdier³) > 1 mg/m³ 
For enkelt og risikofri støv, som husholdningsstøv, jord og kalk. 

Støvklasse M¹) 
Et bilde som inneholder tekst, skilt, utklipp

Automatisk generert beskrivelse 

> 99,9 % 

Helsefarlig støv med grenseverdier³) > 0,1 mg/m³ 
For alt trestøv og støv fra sparkel, filler og lakk, gips, sement, betong, lim og maling, for eksempel lateks- og oljemaling eller kvartsholdige materialer som sand og silisium. 

Støvklasse H¹) 
Et bilde som inneholder tekst, skilt, utklipp

Automatisk generert beskrivelse 

> 99,995 % 

Helsefarlig støv med grenseverdier³) ≤ 0,1 mg/m³ 
For kreft og sykdomsfremkallende støv, som asbest og mugg. 

Støvsugere  
konstruksjonstype B22²) 

Avhengig av støvklasse 

Brannfarlig støv i eksplosjonsklassene ST1, ST2 og ST3 i sone 22  
Helsefarlig og tørt, brannfarlig støv som aluminium og karbonfiber. 

¹) Kilde: EN 60335-2-69 og IEC 60335-2-69 bilag AA 
²) Kilde: EN 60335-2-69 og IEC 60335-2-69 bilag CC 
³) Nasjonale forskrifter for grenseverdier må følges. 

Vi har støvsugere som dekker alle behov 

Støvsugerne fra Hilti er kraftige, svært effektive og designet for å tåle de tøffeste forholdene på byggeplassen. I tillegg reverserer automatisk filterrengjøringsteknologi luftstrømmen inne i systemet hvert 15. sekund, for å forhindre støvdannelse på filteret og holde sugekapasiteten høy. 

Med Festools støvsugere kan du jobbe støvfritt med smarte systemer. Deres verktøy og støvsugere passer perfekt sammen slik at du beskyttes mot støv på en effektiv måte.
 

Her kan du finne den byggstøvsugeren som passer best for deg

Slik får du mindre støv når du bruker betongsag

Diamantsaging i betong og mur avgir mye støv. Hilti har utviklet vannpumpen DSH-P som gir kontinuerlig vanntrykk for å gi en effektiv støvdemping. Den fungerer med praktisk talt alle vannkilder, til og med en enkelt bøtte med vann, slik at du ikke behøver å trekke slanger med deg rundt på byggeplassen.

Les mer og kjøp DSH-P vannpumpe her
 

Tiltak for å redusere støveksponering 

  • Jobbrotasjon for å redusere eksponeringstiden for hver ansatt 
  • Bytte team på de støvete arbeidsoppgavene 
  • Støvsug istedenfor å børste støv 

Bruk personlig verneutstyr 

Støvmasker, øyevern, ørevern, engangsdrakter og hansker er viktig, selv når du bruker praktisk talt støvfrie verktøy. Under forhold der nivåene av silikastøv er uunngåelig høye, kan åndedrettsvern være nødvendig for maksimal beskyttelse mot støvinnånding. 

Vi kan hjelpe deg med å se på mulighetene for å få en støvfri og trygg arbeidsplass. Snakk med en av våre selgere som kan tilby råd og veiledning eller ta kontakt med kundeservice her